maanantai 17. elokuuta 2009

Elämää keittiössä, osa 2

Toinen haastava tai pikemmin ehkä mielenkiintoinen seikka keittiömme sinänsä ihan toimivassa kokonaisuudessa on nimeltään lämminvesiboileri. Se ei ole nimittäin mikä tahansa peltilaatikko kodinhoitohuoneen nurkassa, vaan pieni peltilaatikko keittiön seinällä hanan yläpuolella. Laatikon kyljessä on hanoja, joista ei kuulu kääntää, ja säädin, josta kuuluu vääntää. Lisäksi säätimen yläpuolella on suorakulmainen aukko, jossa on sisällä... mikäs muu kuin pieni kaasuliekin paikka!

Tämä kaveri kaipaa seurakseen myös tulitikkuja, toisin kuin moderni hellamme. Homma toimii siten, että 1) tulitikku sytytetään, 2) tulitikku työnnetään aukkoon ja samalla väännetään JA painetaan toisella kädellä säätimestä oikealle. Säädin ilmeisesti antaa kaasua ja tulitikku sytyttää sen. Tämän jälkeen keittiön kuumavesihanasta tulee kuumaa vettä. Kun kuumaa vettä lasketaan, pienestä liekistä aukossa tule ISO liekki. Se sitten kuumentaa veden, jotenkin. Ismo selaili boilerin italiankielistä käyttöohjetta eilen, ja selvitti kai sen logiikkaa itselleen, mutta minulta se jäi vielä hieman auki. Lisäksi tutustumistani boilerin kanssa vaikeuttaa se, etteivät hennot käteni jaksa vääntää säädintä läheskään niin oikealle kuin pitäisi, samanaikaisesti palavaa tulitikkua reikään sököttäen.

Täytynee pyytää miestä sytyttämään boileri aamuisin ennen töihin lähtöä, että casalinga saa täällä tiskattua sillä aikaa... :-P

2 kommenttia:

  1. Voi kun meidän martta joutuu siellä koetukselle :) Tsemppiä. Pääasia että sulla on italialaisen keittiön taiat hallussasi siihen mennessä kun meidän perhe täältä Tampereelta lentää sinne teille lomailemaan :D

    VastaaPoista
  2. :) no, nyt on jo ainakin toi boilerihomma hallussa. Ehkä viikko tän tekstin kirjoittamisen jälkeen opin minäkin sytyttämään sen peijakkaan liekin, ja lopulta kuulimme vuokraisännältä myös, ettei liekkiä tarvitse lainkaan sammuttaa välillä. Jos nyt lähtee kuukaudeksi maasta pois, niin sitten, mutta normielämässä ei.

    VastaaPoista